Menu
Oaza ljepote

ČUDESNE DIJETE I NEREALNI MODELI ŽENSTVENOSTI

Ljepotu treba pronalaziti u ljudima, a ljepota ne traži da nosimo konfekcijski broj 38. Ljepota zahtijeva inteligenciju, samopoštovanje, snagu i karakter. Gdje ima hrane ima i života, zdravlja, zadovoljstva i druželjubivosti.

Najprije napomena: ovo nije tekst o tome kako da na deset načina čudesno smršate bez dijete! U pitanju je knjiga italijanske novinarke, blogerke i spisateljice Martine Liverani 10 ottimi motivi per non cominciare una dieta (10 izvrsnih razloga da ne počinjete s dijetom), koja objašnjava kako je upražnjavanje dijete postalo moderno ropstvo, jer nas je svojevrsni biznis dijeta porobio marketingom, i to uglavnom modelima ženstvenosti koji su rezultat fotošopa ili anoreksije… Ni u kom slučaju se ne radi o pozitivnoj poruci, niti dobroj ideji o zdravlju i blagostanju. Žene počinju više razmišljati o hrani (koju ne jedu) nego o seksu te im je važnije da budu mršave nego sretne.

Dijete čine da postanemo dosadne i malo, premalo seksi. Dijete i žene se ne vole. Knjižare su pune priručnika tipa Kako izgubiti 7 kg za 7 dana, koji postižu rekordnu prodaju, a da li zaista i funkcioniraju… Martina Liverani je ljubiteljica ženskih oblina, a poslije godina pisanja za Vogue i na svom blogu CurvyFoodieHungry izdala je knjigu kako bi “ženama otvorila oči da više ne nasjedaju na planetarnu prevaru zvanu dijeta”. Jer, da zaista funkcionišu, sve odreda bismo bile mršave. Knjiga pomaže u razmišljanju o tome kako da ignorišemo skoro svakodnevna čudesna obećanja, dakle govori o deset razloga zbog kojih ne treba da počinjemo dijetu, a nikako o deset načina pobjeđivanja gladi i o još deset da budemo sretne dok to pokušavamo.

Mnogo je spornih stvari, pogotovo što se polazi od nerealnog modela žene koji počiva na fotošopu, a nikako na stvarnom stanju te ideje o ljepoti samoj po sebi, onoj koja se povezuje s top-modelima na naslovnicama. A tu je i finansijsko pitanje, jer biti na dijeti uopšte nije ekonomično. Naprotiv, potrebna nam je gomila novca za čudesne pilule i bezukusne energetske pločice koje “100 %” funkcionišu”. A vrijeme? Koliko vremena možemo da posvetimo same sebi, porodici, voljenoj osobi, hobijima, a koliko odlascima na fitness? Od najranijeg djetinjstva žene se bombardovane brojnim porukama, a nemoguće je razlikovati istinite od lažnih, te ono što same žele za sebe od onog što bi drugi voljeli da budu. Sjetimo se rečenice izgovorene u filmu Vrag nosi Pradu: 38 je novi 40!

POHVALA NORMALNOSTI, A NE DEBLJINI

Nemoguće se boriti protiv određene logike, pogotovo jer se iza mnogih dijeta nalazi čitava vojska genijalnog i veoma sofisticiranog brendinga. Tokom posljednje godina intenzivno sam na blogu radila na odnosu hrana – tijelo i hrana – žena, sarađivala sam s časopisom Vogue, a putem knjige željela da podijelim rezultate vlastitog rada sa ženama, da im pomognem da razviju osjećaj za kritiku. Mogla sam je napisati tek sa 35, upravo jer sam s godinama shvatila da se dužina nogu ne može promijeniti, kao što je nemoguće promijeniti građu tijela. A sa 20 i manje sam vjerovatno bila ubijeđena, kao današnji tinejdžeri, da mogu kontrolirati sve na sebi…

I Lady Gaga je otvoreno priznala svoj problem s bulimijom u prošlosti, rekavši kako je kao tinejdžerka željela biti mršava kao balerina, a bila je zaobljena kao većina njih italijanskog porijekla. Zato je ova knjiga namijenjena čitateljicama, mladim na prvom mjestu, a onda i svim ostalim. I nije u pitanju pohvala debljini, nego normalnosti. Živimo u dihotomnom, crnobijelom svijetu, gdje na TV-u ili kuhaju ili govore o dijeti, u emisijama gledamo ili superzgodne ili pretile osobe, tjeraju nas da jedemo a onda da smršamo!

Uprkos tome, realna činjenica je da se u većini evropskih zemalja najviše prodaju konfekcijski brojevi 44 i 46, a nikako 38. Ja nosim 44, nisam ni mršava ni debela, ali kao da u današnjem svijetu normalna težina više ne postoji”, objašnjava autorica knjige.

NEREALAN BARBIE STEREOTIP

Godinama nam ispiraju mozak istom pričom da žena više misli o hrani, koju ne može jesti ili koju ne bi trebala gutati, nego o zdravom seksu, koji, između ostalog, pomaže u gubljenju težine. Vratimo se autentičnijim, prirodnijim, humanijim dimenzijama i težinama, gdje moderna ljepota ne može biti nerealan stereotip, kao što je Barbie, naprimjer. Ljepotu treba pronalaziti u ljudima, a ljepota ne traži da nosimo konfekcijski broj 38, ljepota zahtijeva inteligenciju, samopoštovanje, snagu i karakter.

Gdje ima hrane ima i života, zdravlja, zadovoljstva i druželjubivosti. Osim toga, dijete su dosadne i čine nas dosadnim, jer nastojimo kontrolisati i instinkte i kalorije, a pretvarajući se gubimo samopuozdanje, prestajemo biti ono što jesmo. Dijete nam oduzimaju energiju i mogu uzrokovati različite poremećaje u prehrani. Dijete sasvim sigurno nimalo nisu seksi i neće nijednu ženu učiniti ljepšom u očima muškarca, niti su naprimjer, Marilyn Monroe, Sofija Loren i Christina Hendricks manje lijepe zbog svojih oblina.