Menu
Estetska dermatologija / KOLUMNISTI

PROLJETNI REFRESH: KAKO POSTIĆI GLOW EFEKT?

Iza nas je duga zima, a svako proljeće najčešće dočekamo s neugodno suhom kožom, ponekom flekom i nezdravom bojom tena. Konstantno smo bili izloženi zagađenom zraku, zagrijanim prostorijama i plavom svjetlu te je koža izgubila zdravi sjaj, postala siva i neugledna. Ponekad je u kućnim uslovima moguće koži lica vratiti svježinu i podatnost, ali ako želite efikasnije i dugotrajnije rezultate – trebat će vam profesionalna pomoć, stoga smo savjete potražili od dr. Vesne Stanojević, specijalistice dermatovenerologije u SkinCare klinici, jednoj od najopremljenijih estetskih klinika u BiH.

Najprije smo je zamolili da nam kaže nešto o sveprisutnijem problemu takozvanih – maskni.

“U pitanju je jedan novi pojam, jedna nova dijagnoza koja se već koristi u dermatološkim krugovima u svijetu, a mi se skoro svakodnevno susrećemo s njom. Radi se o pojavi akni na koži lica koja je višesatno pokrivena maskama, bilo jednokratnim ili višekratnim. Generalno postoji stav da će nam maske najvjerovatnije još dugo biti sastavni dio života, zbog toga je potrebno održavati besprijekornu higijenu lica, prati ga adekvatnim preparatima i njegovati hidratantnim proizvodima. Zatim, maske treba češće mijenjati i, što je najvažnije, ne nanositi šminku jer puder sa maskom preko na kožu djeluje okluzivno, koža ne dobija dovoljno kiseonika, pore se začepe i dolazi do crvenila i pojave akni.”

Budite nježni prema koži

Za oporavak kože nakon dugog i izuzetno stresnog perioda koji je iza nas, dr. Stanojević preporučuje higijenske tretmane, odgovarajući hemijski piling, hidrataciju u vidu mezoterapije, aparaturni tretmani, radiotalasi ili ultrazvuk, jer stimulišu stvaranje kolagena. Pritom, naglašava izuzetnu važnost pravilne ishrane, bogate vitaminima, mineralima, antioksidantima. Na naše pitanje kako postići glow efekt, dr. Vesna odgovara: “Važno je ne eksperimentisati. Prema koži uvijek treba biti nježan. Kada je u pitanju koža koja nema problematiku, dovoljni su higijenski kozmetološki tretmani, a ostali tretmani se prilagođavaju u zavisnosti od godina i stanja kože. Tretmane koji su po pravilu agresivni treba da izvodi ljekar, po mogućnosti dermatovenerolog.”

Mezoterapija i skinbooster

Skinboosteri se savjetuju dva do tri puta u toku godine, služe da poboljšaju strukturu kože, njenu hidriranost i jedrinu. Namijenjeni su uglavnoj zreloj koži, poslije 45. godine, mada mogu i mlađe kože ukoliko je stepen dehidriranosti veći, a bore izbrazdanije. “Na našem tržištu postoji nekoliko preparata koji djeluju kao boosteri, sve traženiji i najbolji Profhilo, Revive, i drugi. Mezoterapija se može raditi već poslije 30. godine, tačno su određeni sastojci predviđeni za određene godine. Naravno, uz slobodu dermatologa da preporučeni mezokoktel obogati nekim dodatnim preparatima koje u tom trenutku koža zahtijeva; to sa boosterom nije moguće.”

Serumi i hemijski piling

Protiv akni, sivila, suhoće kože i pigmentacije dr. Stanojević preporučuje sastojke sa voćnim kiselinama. “U našim apotekama postoje veoma dobri serumi koje rado preporučujem za kućnu upotrebu (La Roche Posay Effaclar serum, Uriage Hyseac serum). Međutim, ukoliko je problematika izraženija, onda dolaze u obzir neprikosnoveni hemijski pilinzi koje izvodi dermatolog, a kojima s nekoliko tretmana možete postići zadovoljavajući uspjeh. Naravno, za liječenje upornije melasme (hiperpigmentacija) postoji i zvanična dermatološka terapija.”


Prioriteti u četrdesetima

Hemijski piling, biorevitalizacija, higijenski tretman čišćenja, mezoterapija u seriji 3x/ili booster, korekcija bora – gornja trećina lica (botulinum toxin), hijaluronski filer za gubitak volumena, cog niti za podizanje srednje trećine lica (gdje se najprije gubi volumen), adekvatna svakodnevna njega, manje šminke i više sna.

Neprijatelj broj 1!

Sunce je neprijatelj broj 1 ženske kože, ali sve više i blue light telefona, računara… Potrebno je svakodnevno koristiti SPF 30-50, obratite pažnju na dijelove lica koji su najizloženiji suncu, jagodice, nos brada. Ostavite za sljedeću zimu preparate za izbjeljivanje ili serume sa većom koncentracijom aktivnih supstanci, čije se korištenje savjetuje samo u zimskom periodu.