Menu
Novosti

OPASNOSTI IZ KOZMETIČKE TORBICE

Engleska novinarka Dawn Mellowship napisala je još 2009. knjigu Toxic Beauty, otkrivajući kako se u mnogim make up i proizvodima za njegu kriju štetne hemijske supstance. Ovo su neki od primjera navedenih u knjizi, koja ni s godinama nije izgubila na važnosti.

Boja za kosu Kontaktni dermatitis je oblik upale kože povezan s ekcemom uzrokovanim supstancama koje dolaze u dodir s kožom. Jedan od najštetnijih izvora koji dovodi do alergijskog kontaktnog dermatitisa je boja za kosu parafenilendiamin (PPD). Ova supstanca je korištena u nekim bojama za kosu u Velikoj Britaniji i Americi, iako je već godinama njeno korištenje zabranjeno u Njemačkoj, Francuskoj i Švajcarskoj, upravo zbog mogućih štetnih uticaja na ljudsko zdravlje.

Pjena za kupanje i tuširanje, šampon i zubna pasta Sodium Lauryl Sulphate (SLS) je supstanca koju nalazimo u šamponu, a ocijenjena je kao jedan od najčešćih uzročnika iritacije očiju. Radi se o pjenušavoj supstanci, sastavnoj komponenti velikog broja proizvoda za ličnu higijenu. SLS može oštetiti površinski sloj kože i neka istraživanja su pokazala da je u stanju prodrijeti pet-šest milimetara duboko, uzrokujući iritaciju kože. Ova supstanca ulazi u sastav zubnih pasti iako je dokazano da može iritirati sluznicu usne šupljine i, u težim slučajevima, na istoj izazvati upale. Korištenje pjene za kupanje ili tuširanje za pranje intimnih dijelova tijela kod osjetljivih osoba može izazvati iritacije i infekcije.

Lak za nokte Formaldehid se koristi kao konzervans u lakovima za nokte, sapunima i drugim kozmetičkim proizvodima. Ponekad ga nalazimo i u određenim sredstvima za čišćenje namještaja. Radi se o potencijalno kancerogenoj supstanci, koja izaziva iritaciju očiju i kože. Međunarodna agencija za istraživanje raka potvrdila da postoji veći broj naučnih dokaza kako formaldehid može izazvati rak grla.

Talk Devedeset posto talka čine minerali, a koristi se u mnogobrojnim kozmetičkim proizvodima (sjene, dječiji puderi i proizvodi za intimnu njegu žene). Food and Drug Administration ocijenila ga je sigurnim proizvodom, iako je u nekoliko studija utvrđen porast rizika od nastanka raka jajnika kod žena koje koriste proizvode s talkom na intimnim dijelovima tijela.

Dezodorans Parabenzeni se inače koriste kao konzervansi u mnogim prehrambenim i kozmetičkim proizvodima, a posebno u dezodoransima. U pitanju su supstance o kojima se mnogo govori posljednjih godina, jer su različita istraživanja pokazala da mogu imati estrogenski efekt. Zabrinjavajući podatak, s obzirom da estrogeni ponekad mogu imati ulogu u nastanku karcinoma. Neka istraživanja pokazuju povezanost korištenja dezodoransa i raka dojke, što može značiti da štetni sastojci prodiru u DNK i pospješuju oštećenje ćelija.