Menu
Oaza ljepote

KAKO DA ZAŠTITITE KOŽU RUKU

Mjere pojačanog opreza još uvijek su na snazi, ne možemo prestati ni sa češćim pranjem ni dezinficiranjem ruku te je važno da više pažnje posvetimo njihovoj njezi i izboru sredstava za dezinfekciju.

DEZINFEKCIJA ŠTITI ALI ŠTETI

Tokom pandemije zapažen je porast različitih oštećenja kože, od alergijskih do mehaničkih. Osim povišenog nivoa stresa i anksioznosti koji utiču na cjelokupno stanje organizma, pa tako i kože, jedan od dodatnih uzroka problema kože ruku je i svakodnevna upotreba sredstava za dezinfekciju. Često pranje ruku sapunom i njihovo dezinficiranje su već dugo dio naše svakodnevne rutine, koja je apsolutno opravdana jer se nastojimo zaštititi od virusa. Ali, agresivne supstance u sredstvima za dezinfekciju uništavaju korisne bakterije na površini kože koje su joj potrebne u održavanju njene funkcije. Ne smijemo zaboraviti da je koža fizička barijera koja sprečava da u organizam dospiju različiti patogeni, a kako bi ta barijera bila efikasna na njenoj površini mora postojati zdrav mikrobiom. Sredstva za dezinfekciju sa visokim postotkom alkohola i neodgovarajućom pH vrijednosti štete koži, isušuju je, a suha koža je podložnija infekcijama, upalama, alergijskim reakcijama, crvenilu i pucanju.

SAČUVAJTE BARŠUNASTU KOŽU RUKU

Kako biste izbjegli probleme, ruke uvijek perite mlakom vodom (vruća voda isušuje kožu) i blagim hidratizirajućim sapunom bez konzervansa i sulfata koji dodatno isušuju kožu. Lagano ih posušite, bez trljanja, a dok su ruke još vlažne nanesite hidratantnu kremu, to će koži pomoći da duže zadrži vlagu. Ruke obavezno namažite svaki put nakon pranja ruku. Izbjegavajte korištenje električnih sušila za ruke, pretopao zrak može oštetiti kožnu barijeru. Za njegu ruku koristite kvalitetne hranjive preparate za njegu suhe i ispucale kože sa prirodnim tvarima koja pospješuju hidrataciju, omogućavaju ponovnu epitelizaciju, brže zacjeljivanje i obnovu hidrolipidnog sloja kože. Prilikom obavljanja kućnih poslova uvijek koristite zaštitne rukavice. Što se tiče sredstava za dezinfekciju, koristite isključivo ona bez alkohola i štetnih hemikalija.

CERAVE REPAIRING HAND CREAM Obnavljajuća krema za ruke intenzivno hidratizira, podstiče regeneraciju kožne barijere i umiruje iritacije. Pogodna za izuzetno suhu, grubu i popucalu kožu na rukama, pruža 24-satnu hidrataciju. Ublažava isušivanje i obnavlja zaštitnu kožnu barijeru, ne ostavlja masni sloj na rukama, vrlo brzo se upija. Razvijena u saradnji sa dermatolozima.

WELEDA SKIN FOOD Ima moć dubinskog prodiranja i reparacije ispucale, suhe kože kojoj je potrebna dodatna njega i zaštita. Na bazi organskog ulja suncokreta s umirujućim uljem badema, pčelinjim voskom, ekstraktima maćuhice, nevena, ruzmarina i kamilice, prava je hrana za “gladnu” i umornu kožu kojoj će pružiti osjećaj prijatnosti i mekoće. S razlogom je višenamjenska; štiti kožu lica i ruku, spas je za ispucale i grube dijelove tijela poput laktova i stopala te ublažava iritacije kože.

Idealne kreme za svakodnevnu njegu su one koje se lako nanose i brzo upijaju te pritom na koži ostavljaju zaštitni sloj koji postaje barijera, “druga koža”, štiteći tako ruke od vanjskih utjecaja. Stručnjaci Dermatoloških laboratorija Avène s tom su namjerom razvili Cicalfate HAND obnavljajuću barrier kremu koja će pružiti njegu i umirenje koje vašoj koži treba.

ZOONO HAND SANITISER Za razliku od tradicionalnih sredstava za dezinfekciju ruku na bazi alkohola koja rade samo dok su vlažni, Zoono molekule trajno se vežu za kožu, stvarajući odbrambenu barijeru sastavljenu od milion molekularnih “igala” koje uništavaju mikrobe do 24 sata. Ubija 99,99% mikroba, dermatološki testirano. To znači da Zoono Hand Sanitiser osigurava kontinuiranu antimikrobnu zaštitu tokom cijelog dana samo sa jednom aplikacijom. Zaštita je postojana i nakon svakodnevnog pranja ruku.