Menu
Oaza ljepote

CINK U KOZMETIČKIM PROIZVODIMA

Cink je jedan od najvažnijih minerala za funkcioniranje organizma i snažan imunitet, a nalazimo ga i u mnogobrojnim kozmetičkim proizvodima, kremama, maskama, serumima i losionima.

Cicalfate je posebno prilagođen proizvod za umirenje iritacije i crvenila; Rilastil D-Clar krema za ujednačavanje tena i depigmentaciju s filterima za zaštitu od UVB i UVA (SPF50+) blago je obojena emulzija pogodna za svakodnevnu upotrebu.

Ovaj izuzetno koristan mineral podstiče stvaranje bijelih krvnih zrnaca u koštanoj srži, sazrijevanje takozvanih T-limfocita, neophodnih za odbranu organizma od brojnih patogenih klica, sprečava upale i suzbija viruse prehlade. Hrana bogata cinkom pomaže u prevenciji infekcija, ali i da se što brže i lakše izborite s upalama koje su već nastale, poput prehlade i gripe. Savremena ishrana bazirana na brzoj hrani ne pruža ni približno dovoljno minerala i vitamina, a pušenje i prekomjerno konzumiranje kafe i alkohola samo doprinose iscrpljivanju cinka iz organizma i čest je njegov nedostatak.

Dakle, cink je veoma važan za imunitet, a često ga nalazimo i u kozmetičkim sredstvima, što nije podatak novijeg datuma. Poznatu cinkovu mast, koja je i danas čest sastojak kozmetičkih proizvoda, u najrazličitije svrhe koristili su i stari Egipćani. Kako cink djeluje kao antibakterijsko i dezinfekciono sredstvo te je efikasan u kontroliranju proizvodnje sebuma, najčešće ga nalazimo u sredstvima za tretiranje masne i kože sklone aknama. Ublažava upale i sprečava razvoj bakterija. Iako nije antioksidans, ima snažno antioksidativno djelovanje, štiti ćelije od slobodnih radikala, usporava pojavu bora i proces starenja: izvrstan je u kombinaciji sa kolagenom i ceramidima. Savršeno ujednačava i hidrira kožu, a štiti je i od zagađenja i ultraljubičastog zračenja. Direktnom primjenom proizvoda s cinkom na kožu oštećenu aknama, ranicama itd, znatno se ubrzava sam proces zarastanja, a smanjuje se rizik od infekcije.

Cicaplast Baume B5 umirujući je balzam koji obnavlja kožu i pruža dvostruko djelovanje – trenutno smiruje kožu te je štiti i potiče na obnovu. Bakar, cink i mangan ubrzavaju obnovu epidermisa, čak 5% pantenola smanjuje iritacije, dok La Roche-Posay termalna voda i karite maslac prirodno smiruju čak i vrlo oštećenu kožu.

Simptomi nedostatka cinka
  • suha i gruba koža;

  • sporo zarastanje rana, opadanje kose, obrva i trepavica;

  • dermatitis i akne;

  • perut i lomljiva kosa;

  • bijele fleke na noktima;

  • gubitak apetita i naglo mršanje;

  • česte prehlade i infekcije;

  • teško prilagođavanje očiju na mrak;

  • apatično ponašanje, zaboravnost i depresivna osjećanja.