Menu
Estetska dermatologija

KAKO DA POBIJEDITE ROZACEU

Zahvaljujući ulozi Mirande Hobbes u seriji Sex and the City, lice Cynthije Nixon postalo je poznato širom svijeta, ali ona nije samo poznata glumica koja večeri provodi na ekskluzivnim zabavama i smiješi se očiju uprtih u kameru. Ona je i snažna, senzibilna, hrabra žena koja je uvijek sudjelovala u kampanjama za podizanje svijesti o najraširenijim ženskim bolestima. Jedna od njih je rozacea – koju nazivaju bolešću kože 21. vijeka.

“Tokom adolescencije sam dugo patila zbog akni, kao većina mojih vršnjaka. Rozacea, međutim, počinje da se javlja oko tridesete. Iako je crvenilo lica česta pojava, većina ne zna o čemu se radi, pa tako nisam znala ni ja. Mislila sam da je to normalna pojava kod osoba koje imaju svijetlu kožu kao što je moja. Tek kada sam otišla dermatologu zbog pregleda mladeža, usput mi je rečeno da je u pitanju rozacea. Tako sam saznala i da sam često, ne znajući o čemu se radi, sama pogoršavala situaciju, jer su, naprimjer, crno vino, tople kupke i pikantna hrana najgori neprijatelji moje kože. Kao i piling i maske za lice koje sam redovno koristila”, izjavila je u jednom intervjuu. Godine 2008, nakon što je pobijedila tumor dojke, postala JE zaštitno lice Internacionalnog udruženja za borbu protiv raka Susan g. Komen. Kako je sama preživjela hemoterapiju te znala kakve su njene posljedice, obrijala je glavu kako bi utjelovila lik od karcinoma oboljele profesorice Vivian Bearing u brodvejskoj predstavi Wit 2012. godine. Kako je imala problema sa rozaceom, 2014. je učestvovala u kampanji Act On Red te bila njeno zaštitno lice, a podijelila je i svoje iskustvo. “Isprva sam stalno bila napeta, bilo mi je neugodno, imala sam napade vrućine, znojila sam se i bilo me strah da se sve to primjećuje, da me publika gleda samo zbog mog crvenila. Uz pomoć ljekara naučila sam neke stvari, tako sada pazim da dan prije izlaska na crveni tepih ili nekog važnog događaja ne jedem prezačinjenu hranu i ne pijem alkohol, a izbjegavam i preinvazivne kozmetičke tretmane.” Napominjući kako je sretna jer ima dobrog šminkera koji joj pomaže da na najbolji način prekrije crvenilo, dodaje da šminka može izazvati i suprotan efekat ako se s njom pretjera. Zbog toga treba biti pažljiv, i ne pretjerivati sa slojevima. “Otkad sam shvatila o čemu se radi, mnogo sam pažljivija i nastojim prevenirati problem na sve moguće načine. Rozacea ti može postati neprijatelj, učiniti da se osjećaš loše, slabo, drugačije. Tačno je da se ne može izliječiti, ali se njome može vladati. Zato želim reći svim ženama s istim problemom: ne bojte se, posjetite specijalistu, pomoći će vam da riješite problem. Ne igrajte se doktora, ne postavljajte same sebi dijagnozu. Kasno otkrivanje i tretiranje crvenih fleka skupim, a često pogrešnim kremama, mogu samo pogoršati situaciju. Uštedite vrijeme, živce i novac. Idite dermatologu.”

ROZACEA (rosacea) je učestala hronična bolest kože koja ne predstavlja opasnost po zdravlje, nego se više radi o estetskom poremećaju. Uglavnom zahvata lice, a rjeđe i druge dijelove tijela. Pravi uzrok bolesti nije otkriven, ali je ustanovljeno da se radi o uticaju niza faktora okoline i nasljeđa. Učestalija je kod osoba svjetlije puti, kod krvne grupe Rh A+ i kod osoba koje imaju migrenu. Najčešće se javlja između 40 i 50 godine i češća je kod žena. Nekad mogu biti zahvaćene samo oči, bez promjena na koži. Rozacea nema nikakve veze s aknama, iako ponekad simptomi slično izgledaju. Najvažnije je prepoznati provocirajuće faktore, koji ne moraju biti isti kod svakoga, i izbjegavati ih kako ne bi došlo do daljnjeg razvoja bolesti uprkos terapiji. Najčešće do pogoršanja stanja dovode vrela hrana i pića, jaki začini, izvori toplote, hladnoća, sunce i solarij, alkohol, kozmetika koja sadrži alkohol, stres i sredstva za njegu s agresivnim sastojcima. Sa današnjim sredstvima i metodama za liječenje postižu se odlični rezultati, a konačan uspjeh najviše zavisi od samog pacijenta, njegovog ponašanja i saradnje sa ljekarom. Preko 45 miliona ljudi u svijetu ima rozaceu, a među njima i Cameron Diaz, Bill Clinton, Renée Zellweger, princ Harry, Mariah Carey…