Menu
Beauty Bay

OSNOVNA PRAVILA NJEGE PRIJE DVADESETE

Dubinsko čišćenje kože, delikatan piling za reguliranje sebuma i hidratacija – tri su pravila za njegu mlade kože.

Od adolescencije do 20. godine koži je najpotrebnije delikatno, ali dubinsko čišćenje. To se najčešće ne radi pravilno ili se zanemaruje. Kod pojave hormonskih promjena, epiderm luči više sebuma, masne materije koja služi za svojevrsno podmazivanje kože. Bez sebuma bi koža i kosa bile krte i bez sjaja, ali pretjeranim lučenjem se akumulira te onečišćava kožu i razvija predispozicije za nastanak akni. Zato je važno što prije steći korisnu naviku: posvetiti se čišćenju lica ujutro i navečer, a jednom sedmično upotrijebiti blag piling. Sem toga, kožu je potrebno hidratizirati najmanje dvaput dnevno, ali ne zaboraviti da koža nije uvijek ista: postoje periodi kada fiziološki postaje više suha, osjetljiva i zahtijeva više pažnje. Važno je da naučite primijetiti te promjene i reagujete prema potrebi. Vjetar, naprimjer, ubrzava dehidriranost kože, zato pilingom treba odstraniti izumrle površinske ćelije i omogućiti tkivu da punom snagom asimilira aktivne hidratantne komponente. U ovim godinama veoma je važan odnos kože i psihe, zajedno s osobnošću definira se identitet kože koja razvija permanentne karakteristike, uključujući odnos sa svijetom emocija.

Beauty routine

Kako biste adekvatno reagirali na navalu hormona, organizmu obezbijedite dovoljno vitamina, minerala i enzima. Čudotvoran uticaj na kožu imaju integralne žitarice, povrće, nemasni proteini iz ribe, bogate masnim kiselinama koje kožu čine mekom i zdravom. Treba izbjegavati slatkiše, rafinirani šećer, prženu i masnu hranu, koji će učiniti da izgubite bitku s aknama i pretjerano masnom kožom. Ali, dijetu ne čini samo ishrana: u ovim delikatnim godinama, kada započinje novi način života (koji sa sobom nosi nove društvene odnose, prve osjećaje, razmišljanja o karijeri), koža se hrani i emocijama i postaje termometar psihe. Usvajanje pravila mentalne higijene olakšat će rušenje emotivnih blokada. Nije neophodno ići kod psihologa, dovoljno se posvetiti sebi 10-15 minuta dnevno: meditacija, autogeni trening ili antistres vizualizacija za prevazilaženje nemira, stresa, strahova… Posjeta stručnom dermatologu je od velike važnosti: kako biste pravilno njegovali vlastitu kožu morate znati sve njene karakteristike. Beskorisno je kupovati neku kremu ako ne znate šta tačno je potrebno vašoj koži. Prvo pravilo za tinejdžere glasi: ne kupujte bilo šta prije nego saznate u kakvom je stanju vaša koža! Ono što koriste vaši prijatelji ne mora biti dobro i za vas, jer stanje kože zavisi od mnogo čega. Od uzrasta, spola, rasta, preležanih ili trenutnih bolesti, načina ishrane, životnog stila, kvalitete spavanja i emotivnog stanja.

Piling iz vaše kuhinje

Piling za masnu kožu možete napraviti sami: pomiješajte dvije kašike mekinja, pola kašike suhog kvasca i jednu kašiku limunovog soka. Dodajte jednu kašiku vode i miješajte dok ne dobijete jednoličnu kremastu smjesu. Nanesite na čisto lice, te nakon pet minuta isperite mlakom vodom.

Za dubinsko čišćenje: pomiješati kašiku meda i pola kašike griza, nanijeti na lice laganim masiranjem, isprati mlakom vodom nakon pet minuta.

Želite li pilingom tretirati cijelo tijelo, najjednostavnije je pomiješati maslinovo ulje i morsku so te kružnim pokretima istrljati kožu i dobro isprati!