Menu
Oaza ljepote

BAD HAIR DAY

Njegovana kosa je veoma važna za cjelokupan utisak, a prema psihološkim istraživanjima muškarci kod žena najčešće prvo primijete kosu. U to nije teško povjerovati: prljava i neuredna kosa sasvim sigurno nije nimalo zavodljiva.

Teoretski nam je poznato sve o važnosti njege kose i njenom izgledu, ali u praksi je drugačije. Imati uvijek, ali baš uvijek i u svakoj prilici njegovanu kosu, urednu i lijepu frizuru zahtijeva mnogo vremena. Kosu treba prati, njegovati, namjestiti frizuru, ali ponekad ni sve to nije dovoljno. Kosa nekada, pogotovo tokom promjene godišnjih doba, traži iskusne ruke stručnjaka. Nekada joj sami jednostavno ne možemo ništa i potrebno je malo hrabrosti za neku radikalniju intervenciju. Potrebno je reagirati na vrijeme i ne odlagati suviše odlazak frizeru, jer ćemo biti sve nervozniji i neodlučniji. Ne treba čekati neki poseban trenutak, kao da se radi o novom početku ili značajnom životnom zaokretu. Ko želi biti u trendu, uvijek treba biti i spreman na promjene. Ali, kako prepoznati pravi trenutak?

 

Promjena vam je potrebna u sljedećim slučajevima:

Bad hair day traje više od 7 dana

Kada problem traje više od sedam dana i postoji i neposredno poslije pranja i friziranja – vrijeme je za promjenu. Vašoj kosi je potrebna posebna njega od strane stručnjaka. Vrijeme je za promjenu ili, u svakom slučaju, ponovno oblikovanje frizure. Ne štedite kada je u pitanju odlazak dobrom frizeru koji će vas kvalitetno ošišati – kasnije će vam biti lakše i označit će kraj loših dana kada je u pitanju kosa.

Kosa je uvijek svezana

Vežete li svako jutro kosu u rep jer je ne možete drugačije namjestiti, znači da je vrijeme za promjenu. Dugu kosu treba, bar ponekad, nositi raspuštenu. Ili se opredijeliti za kraću frizuru. Zakažite što prije odlazak kod frizera i neka vam kosa nakon izlaska iz salona ne bude svezana.

Krijete kosu pod kapom ili maramom

U ovom slučaju vrijedi isto pravilo kao i za svezanu kosu. Opredijelite li se za pravu frizuru uskoro ćete se riješiti pokrivala za glavu. Zabavno je ponekad staviti zanimljiv šešir, ali njegovana i sjajna kosa je mnogo privlačnija i seksi.

Godinama tretirate kosu na isti način

U životu treba postojati određena rutina (ako je nema, nema ni napretka), ali ako kosu uvijek tretirate istim proizvodima i uvijek na isti način, vrijeme je za savjet iskusnog stručnjaka. Ukoliko nemate želju za radikalnom promjenom, razmislite o promjeni frizure. Blagi mini val, za nijansu svjetliji pramenovi ili samo razdjeljak premješten na drugu stranu mogu značiti mnogo i dati vam drugačiji izgled.

Stalno mijenjate boju kose

Nedavno ste promijenili boju kose, a već razmišljate o novoj nijansi – vrijeme je za break. Sljedeći put kada budete bojili kosu opredijelite se za nijansu sličnu prirodnoj boji i barem na neko vrijeme prestanite s bojenjem. Koncentrirajte se što više na njegu kose. Često bojimo kosu kada želimo da joj podarimo sjaj i zdrav izgled, ali bojenje ne može osvježiti beživotnu kosu. Samo ćete ući u začarani krug i kosa će izgledati sve lošije i nezdravije.

Za posebnu priliku kosi ne poklanjate posebnu pažnju

Ako ste za specijalnu priliku sve snage koncentrirali isključivo na šminkanje jer ne znate šta biste s kosom, vrijeme je za promjenu. Prelistajte časopise, pronađite frizure koje vam se sviđaju i prepustite se rukama stručnjaka. Ne zaboravite da tražite savjet kako da sami oblikujete željenu frizuru.

 Nikada niste zadovoljni nakon odlaska frizeru

U tom slučaju je vrijeme da promijenite frizera. Raspitajte se kod prijateljica, poznanica i kolegica kako biste odabrali novog frizera. Nemojte da vaša odluka zavisi isključivo od cijene usluga, bitne su i atmosfera u salonu i zadovoljna lica žena koje izlaze iz salona. Dobro ošišana kosa znači da ćete zaboraviti vaše bad hair days.