Menu
Novosti

BOLJE OD LIFTINGA: “ČAROBNI” SASTOJCI UMJESTO SKALPELA

Niste zadovoljni vlastitim licem: fleke, bore, opuštenost mišića, umoran izgled i beživotna koža, sada je pravo vrijeme za agresivnije tretmane.  Za otklanjanje umornog izgleda i podmlađivanje lica dovoljna je posjeta modernom kozmetičkom centru, jer mnoge tehnike savršeno zamjenjuju skalpel.

KAPI UMJESTO LASERA

Tamne fleke na koži nastaju zbog pretjeranog izlaganja suncu, trudnoće, uzimanja određenih lijekova ili, jednostavno, zbog godina. Mnoge žene ih ne podnose, bez obzira koji razlog je u pitanju. Za njihovo odstranjivanje najbolji je laser novije generacije, nazvan 532. Nakon samo jednog ili najviše dva tretmana, izvjetri koncentracija melanina, bez ikakvog štetnog uticaja na zdravu kožu. Postoji i kozmetička alternativa: ako su fleke novijeg datuma, može se koristiti proizvod na bazi eksfolijantnih supstanci kao što su voćne kiseline i vitamin C, za eliminiranje površinskog sloja kože. Moguće ga je nanijeti na područje cijelog lica, posebno insistirajući na pigmentiranim zonama. Često je to sasvim dovoljno za odstranjivanje fleka ili njihovo smanjivanje. Ako se radi o starijim i tamnijim flekama, potrebno je koristiti kreme na bazi supstanci za izbjeljivanje (lipoic acid, kojic acid, arbutin). Nanose se direktno na fleke, dvaput dnevno, a djeluju tako što reasorbiraju višak melanina i sprečavaju stvaranje novog pigmenta.

KONCENTRAT S BOTOX EFEKTOM

Bore oko očiju i na čelu pojavljuju se među prvim zbog facijalne mimike, najintenzivnije na tim dijelovima lica. Moguće ih je izbrisati botoxom, najbolje udruženim s hijaluronskom kiselinom. Efekti traju oko osam mjeseci, izgled je prirodan i dovoljne su male količine botoxa. Tako su eventualni kolateralni efekti (ukočenost mišića lica) znatno reducirani. Ali, postoji i druga, manje invazivna opcija: kozmetički preparati koji imitiraju djelovanje botoxa i koji često imaju i sličan naziv. Botox-like kreme (B-Like) sadrže peptide, proteinske supstance kao argirelin koje djeluju na mišiće odgovorne za mimiku lica. Dok botox djeluje dubinski, blokira kontrakciju i paralizira mišiće, peptidi djeluju površinski i opuštaju ih. Rezultati su identični: sitne bore se rastežu te one veće izgledaju zategnute.

SERUM KAO MINI LIFTING

Poslije tridesete godine konture lica na neprimjetan način počinju se modificirati, a oko pedesete promjena je evidentna. Nekad je jedino rješenje problema bio lifting, a za one koji nisu pristalice drastičnog zahvata tu je Hydro Reserve. U pitanju je novi tretman na bazi hijaluronske kiseline koja zahvaljujući naprednoj tehnologiji uspijeva ostati u dermi nekoliko mjeseci. Uz pomoć tanke igle se na nekoliko mjesta na licu, tačnije u horizontalne bore, ubrizgavaju male količine preparata, kao da su mreža vlakana koja će podupirati mišiće. Na taj način se kreira svojevrsna rezerva tekućine koja licu daje osvježen i tonificiran izgled. Mreža koja održava kožu čvrstom je kao krema s lifting efektom. Postoje određene supstance, nazvane polimerni tenzori, koje se zgusnu u kontaktu s vazduhom. Kada se nađu na površini kože formiraju poseban tip hemijske mreže, sposobne da je izglade i podupiru. Efekti su rastezanje bora i bolja definiranost kontura lica – 15 minuta nakon apliciranja.

GEL UMJESTO HIJALURONSKIH INJEKCIJA

Neki ih duhovito nazivaju bar kôd, a javljaju se oko 45. godine, ponekad i ranije kod žena koje puše. Radi se o okomitim borama oko usana koje se formiraju zbog naglašene mimike i zbog toga se što starenjem smanjuje količina supstanci u dermi, odgovornih za kompaktnost kože. Među njima je hijaluronska kiselina, najvažnija za hidratiziranost tkiva. Najbrže rješenje za eliminiranje mnoštva  bora oko usana je odlazak dermatologu koji će mikroinjekcijama ubrizgati hijaluronsku kiselinu u tkivo. Obično su potrebna dva tretmana u razmaku od 30 dana, kako bi se problem riješio. Prije nego se odlučite na taj korak, možete dvaput dnevno koristiti kozmetički preperat s filler efektom, upravo na bazi hijaluronske kiseline. Kada kože jednom upije tu supstancu veoma velikih molekula, u stanju je da zadrži vodene čestice. Tako koža bude lagano podignuta na mjestima gdje su bore i izgleda glatka.