Menu
Estetska dermatologija / Novosti

VAMPIRSKI FACELIFTING

Da li se tajna upadljive ljepote glumice Kristen Stewart krije u tome što kao vampirica iz Twilightapije svježu krv? Naravno da ne, ali istina nije mnogo daleko od toga. I to, zahvaljujući takozvanom Drakula faceliftingu ili vampirskoj terapiji, procesu koji obećava mladolik i neobično svjež izgled, za kojim nekoliko godina unazad lude holivudske zvijezde. 

Jedna od njih je i Angelina Jolie, kojoj postupak sigurno ne zvuči nimalo bizarno, kad je već oko vrata nosila bočicu s krvlju drugog muža, glumca Billyja Boba Thorntona.

Tretman koji nazivaju najnovijim antiage čudom, pojasnila je doktorica , nudeći ga prva u Evropi, u svom kozmetičko-dermatološkom studiju u Berlinu. “Najprije se pacijentu izvadi manja količina krvi, oko 20 mililitara, koja se odmah centrifugira kako bi se plazma odvojila od eritrocita. Tako se dobije krvna plazma bogata trombocitima, matičnim ćelijama i ostalim faktorima rasta. 

dr. Kristen Stewart

Dobiveni preparat, vrsta gela tehničkog imena Plasma Rich Platelets (PRP), biva potom ubrizgan u lice, vrat, dekolte, s ciljem da stimulira fibroblaste, vrste ćelija vezivnog tkiva, i podstakne stvaranje kolagena, što za rezultat ima regeneraciju i podmlađivanje kože. Tretman lica traje oko sat, sat i po.

Plasma Rich Platelets terapija je tretman koji mogu koristiti osobe svih uzrasta, kako bi se usporilo starenje kože. Ova tehnika biostimuliranja može smanjiti površinske bore, poboljšati elastičnost i teksturu kože. Korisna je za tretiranje područja oko očiju, zatim vrata, obraza, dekoltea, kao i nadlanica. Od ostalih tretmana se razlikuje upravo po tome što se može koristiti na najosjetljivijim dijelovima lica, gdje je koža najtanja (područje očiju, dekolte i vrat), što nije slučaj s ostalim tretmanima.

Razlikuje se i po tome što nije u pitanju klasični filler, nego biostimulator kože na prirodnoj bazi. Kako se radi o prirodnom, fiziološkom preparatu, dobivenom iz pacijentove krvi, ne može doći do alergijskih reakcija ili drugih neželjenih efekata. Sam proces je lako podnošljiv, nije bolan, a hematomi koji se kod nekih osoba mogu eventualno javiti po njegovom završetku, blagi su, izrazito površinski i brzo se povlače. Broj tretmana je individualan, ovisi o godinama pacijenta i stanju kože. Obično se preporučuju dva ili tri ponavljanja, koja treba izvesti u razmacima od tri do četiri mjeseca, a rezultati su vidljivi nešto više od jedne godine.

ZMAJEVA KRV

Ako je vjerovati napisima britanskih i američkih medija, Angelina Jolie koristi još jedan “krvavi proizvod”, kako bi sačuvala mladalački izgled. U pitanju je , Dragon’s Blood, gel s lifting efektom, koji opuštenoj koži daje volumen, zateže je, ravna bore, dajući joj blistavi sjaj.
Gel je napravljen od smole drveta koje peruanski Indijanci nazivaju Zmajeva krv, a stručnjaci smatraju da daje bolje rezultate u podmlađivanju, te napominju kako je manje invazivno sredstvo od fillera i botoksa, što nije zanemarivo.