Menu
Novosti

(PRO)ČITAJTE DEKLARACIJE: ODGOVORI NA PITANJA O VITAMINU C

Od sprečavanja UV oštećenja do podsticanja proizvodnje kolagena i toniranja, pomoći u posvjetljivanju kože i ublažavanju pigmentacijskih mrlja, čini se da vitamin C čini čuda. Dakle, koji je najbolji način da se koristi?

 

Da li vam je potreban rječnik svaki put kada pogledate popis sastojaka nekog kozmetičkog proizvoda? Još uvijek niste sigurni u razliku između retinola i retinoida? Što je s jedinstvenim blagodatima vitamina B, C i E? Jesu li alfa i beta hidroksi kiseline isto? Proizvodi za njegu kože mogu biti neodoljivi, ali da li razumijemo njihovu funkciju, osjećate li se kao da vam je potreban doktorat iz hemije da biste razumjeli kako djeluju? Uz stručnu pomoć, BeautyBay.ba demistificira i pojednostavljuje beauty industriju – i jednu po jednu oznaku.

Jedina istina o koži: a to je da koža stari, bore su neizbježne i boja kože se mijenja. No, srećom, tu je vitamin C, koji prema mnogim istraživanjima dokazano utiče na poboljšanje mnogih problema sa kožom. Često ćete ga na deklaraciji pronaći pod nazivima L-askorbinska kiselina i tetraheksildecil-askorbat, vitamin C je antioksidans koji je široko hvaljen zbog sposobnosti posvjetljavanja kože, ublažavanja pigmentacijskih mrlja i zaštite od UV oštećenja.

Najčešće povezan s citrusnim voćem (narandže i limun, koji su pomogli mornarima sa skorbutom na moru), to je vitamin topiv u vodi koji organizam ne proizvodi prirodno. Umjesto toga, apsorbiramo ga kroz proizvode, dodatke ili hranu.

Kao dodatak prehrani, vitamin C poznat je po moćnom djelovanju na jačanje imuniteta (dokazan je i efikasan tretman liječenja pacijenata sa COVID-19 visokim dozama vitamina C). Narandža na dan neće spriječiti bore, umjesto toga odaberite dobro formuliran proizvod za njegu kože s vitaminom C.

ŠTA JE VITAMIN C?

Dermatolozi se slažu u činjenici da je vitamin C antioksidans koji ima brojne dokazane blagodati za kožu. Usporava starenje, izjednačava i posvjetljuje ten, revitalizira i obnavlja kožu. Poput svih antioksidanasa, vitamin C sprečava oštećenja slobodnih radikala, kojima smo svakodnevno izloženi, poput nečistog zraka ili UV zračenja.

PREDNOSTI VITAMINA C

U procesu starenja kože ne postoji magično rješenje, ali dobrobit vitamina C svakako ima preventivne i korektivne učinke.

Anti-aging: Starenjem se smanjuje aktivnost metaloproteina (u strukturi sadrži željezo te služi za prenos kisika), enzima potrebanog za razgradnju kolagena. Korištenjem vitamina C stimuliše se stvaranje novog kolagena i elastina koji su ključni elementi za obnovu ćelija kože i održavanje mladolikog izgleda.

Zaštita: Budući da je snažan antioksidans, vitamin C smanjuje štetne učinke okoliša i UV zračenja. Pomaže u prevenciji preranog starenja i smanjuje potencijalne opasnosti raka kože koju uzrokuje sunce.

Ujednačava ton: Vitamin C inhibira sintezu melanina i ima protivupalno djelovanje, a kao rezultat toga lokalna primjena pomaže u otklanjanju tamnih mrlja, hiperpigmentacije, strija i ožiljaka.

PRONALAŽENJE PRAVOG PROIZVODA S VITAMINOM C

Pored ogromnog tehnološkog napretka za bolju stabilizaciju antioksidansa vitamin C je i dalje jako nestabilna formula. Najbolje proizvode s vitaminom C pronaći ćete u tamnim bočicama u koncentraciji između 10 i 20 %. Koncentracije preko 25 % nisu efikasnije, ali mogu izazvati veću iritaciju.

Da biste osigurali pronalazak najboljeg preparata, uz pomoć navedenih opisa pronađite proizvod koji će efikasno djelovati na vaš problem.

Naziv: L-askorbinska kiselina je najaktivniji i proučavaniji oblik vitamina C. Veoma je nestabilan, slabo prodire u kožu, mora biti na vrlo specifičnom pH (ispod 3,5) i u dovoljno visokoj koncentraciji da bi djelovao na kožu. Stabilnija alternativa može se naći u tetraheksildecil-askorbatu, hemijski modificirani oblik L-askorbinske kiseline, koji se intracelularno pretvara u aktivni oblik. Lakše prodire u strukturu kože, no oprezno s primjenom ako imate osjetljivu kožu. Manje kisele oblike vitamina C možete pronaći u derivatima magnezijevog askorbil fosfata.

Oblik: Serumi održavaju vitamin C najstabilnijim i najbolje prodiru u kožu.

Kreme su dobre za osjetljivu kožu jer imaju više sastojaka koji smanjuju iritaciju.

Formule na bazi gela imaju više sadržaja na bazi alkohola i više iritiraju u kombinaciji s askorbinskom kiselinom.

Pakovanje: Budući da vitamin C oksidira pri kontaktu sa zrakom i izloženost svjetlu može umanjiti njegovu efikasnost, preporučuju se proizvodi u tamnim staklenkama ili tubama koje osiguravaju stabilizaciju i dugotrajnije korištenje. Birajte manja pakovanja kako proizvod s vremenom ne bi izgubio dragocjene osobine i postao manje efikasan.

KADA TREBA KORISTITI VITAMIN C

Za razliku od određenih aktivnih sastojaka koje je sigurno koristiti samo ujutro ili uveče, vitamin C može se primjenjivati ujutro kao i u večernjoj rutini njege kože.

Svakodnevno možete koristiti vitamin C, kao serum ispod hidratantne njege/SPF ujutro (iako pomaže u zaštiti od slobodnih radikala, nije zamjena za zaštitu od sunca, pa ne zaboravite nanijeti zaštitnu kremu).

Kada ga koristite uveče, imajte na umu sve ostale sastojke koje nanosite, a naročito omiljenog vitamina A (retinola). Snažan retinol kožu može učiniti veoma osjetljivom na vitamin C, pa se ne preporučuje kombinacija ova dva proizvoda.

Također, ukoliko koristite piling od jakih kiselina, vitamin C može dodatno iritirati vašu kožu.

KOJI AKTIVNI SASTOJCI SE NADOPUNJUJU SA VITAMINOM C?

Sastojci poput vitamina E i ferulinske kiseline pomažu pojačanju potencijala vitamina C u serumu. Ukoliko vam je koža sklona iritacijama, lipofilni pripravci koji imaju antiinflamatorne sastojke, poput niacinamida (vitamin B3) mogu ublažit osjetljivost na moćni antioksidans.

NAJBOLJI KANDIDATI ZA VITAMIN C

Kada početi sa korištenjem vitamina C i ko su potencijalni kandidati? Dermatolozi su saglasni u jednom – velika lista benefita koje vitamin C osigurava svakako opravdava da što ranije uvrstimo ovu formulu u svakodnevnu njegu.